Čokoláda na všechny způsoby. Jde to i zdravě.

Pro někoho hříšné pokušení, pro jiného součást vyvážené stravy. To je čokoláda. Pojďme se podívat na to, jak to s touhle pochoutkou z kakaových bobů ve skutečnosti je. Recepty, které skvěle zapadnou do vašeho týdenního jídelníčku najdete na konci článku.

Kvalitní vysokoprocentní (70 až 85%) čokoláda obsahuje poměrně slušné množství potřebných živin. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík a další minerály. Abyste však dosáhli požadovaného denního příjmu, museli byste sníst opravdu velké množství čokolády. Jedna 100g tabulka čokolády s sebou však nese také kolem 600 kalorií, což rozhodně není množství, které je žádoucí konzumovat každý den. Stejně tak obsahuje větší dávku cukru.Co se týká mastných kyselin, není na tom vysokoprocentní čokoláda vůbec špatně. Obsahuje převážně tuk z kyseliny olejové, která je prospěšná pro správné fungování srdce. Jedná se o tu samou kyselinu, která je obsažena například v olivovém oleji.

Kakaové boby a hořká čokoláda mají také antioxidační účinky. Některé studie ukazují, že pravidelnou konzumací tmavé čokolády můžeme snížit pravděpodobnost vzniku onemocnění srdečními chorobami.

Vysokoprocentní čokoláda může zvýšit průtok krve do mozku a tím zlepšit jeho funkce. Ale jako u všeho i u čokolády platí heslo “hlavně s mírou”. Čtvereček nebo dva jako dezert po obědě nebo po večeři naprosto postačí. Vždy vybírejte kvalitní produkty s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem přidaného cukru.

ČOKOLÁDOVÉ RECEPTY, KTERÉ ZAPADNOU DO ZDRAVÉHO JÍDELNÍČKU

Čokoládové smoothie

Ingredience:

  •  150 g bílého jogurtu
  •  150 ml vody · 30 – 40g GOODLY chocolate
  •  20 g malin (můžou být i mražené)
  •  20 g jahod
  •  1 čtvereček hořké čokolády na dozdobení

Postup:

  •  Do nádoby mixéru nalijeme vodu, přisypeme čokoládový prášek GOODLY, přidáme bílý jogurt, maliny a jahody. Mixujeme do hladka.
  •  Přelijeme do větší sklenice a nahoru nastrouháme čtvereček hořké čokolády.
  •  Hotovo. Máme rychlou a jednoduchou snídani nebo svačinu.

Čokoládové brownies

Ingredience:

  •  125 g 80% nasekané hořké čokolády
  •  50 g kokosového oleje pokojové teploty
  •  3 vejce pokojové teploty
  •  100 až 175 g kokosového cukru
  •  90 g mandlové mouky
  •  30 g holandského kakaa
  •  špetka soli

Postup:

  • Troubu předehřejte na 180 ºC a pečicí formu o rozměru 20×20 cm vyložte pečicím papírem.
  • Dalším krokem je rozpuštění čokolády ve vodní lázni společně s kokosovým olejem tak, aby se obě ingredience spojily do hladka.
  • V jiné nádobě šlehejte vejce s kokosovým cukrem, dokud se tyto ingredience nespojí v nadýchanou hmotu a neztrojnásobí svůj objem. Elektrickým šlehačem to potrvá přibližně 5 až 7 minut.
  • Snižte výkon mixéru na nízké otáčky a pomalu za stálého šlehání přilévejte čokoládovou hmotu, dokud se vše krásně nespojí dohromady.
  • Mouku s kakaovým práškem a solí prosejeme do čokoládovo-vaječné směsi a jemně stěrkou spojíme všechny ingredience dohromady. Sypké ingredience zapracováváme tak dlouho, dokud nezmizí všechny hrudky.
  • Takto připravené těsto vlijte do pečicím papírem vystlané formy a v předehřáté troubě pečte na 180 °C zhruba 18 až 20 minut. K dozdobení můžete použít čokopecičky. Hotové brownies poznáte tak, že do něj píchnete špejlí a zůstanou vám na ni uchycené vlhké kousky těsta. Brownies se vyznačuje svou vláčností, dávejte si tedy pozor, ať ho nevysušíte.
  • Upečené brownies můžete konzumovat ještě teplé, ale výborné je i vychladlé.

Datlovo-čokoládové kuličky

Ingredience:

  • 188 g měkkých vypeckovaných datlí
  • 162 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 24 g holandského kakaa
  •  6 g vanilkového extraktu
  •  2 g jemně mleté mořské soli

Postup:

  • V kuchyňském robotu nebo v elektrickém sekáčku nasekejte ořechy najemno.
  • Přidejte zbytek ingrediencí a mixujte dál dokud se vše krásně nespojí a nevznikne lepivá hmota.
  • Poté nabírejte těsto lžící a v rukách tvarujte kuličky. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, aby se nelepily k sobě navzájem. Podle potřeby a chuti můžete kuličky obalovat v kakau.
  • V uzavíratelné krabičce v lednici vydrží tato dobrota až dva týdny.


Goodly složení a příchutě

Vanilka

přírodní vanilka

Nutriční hodnoty (100g)

Energie (kcal)

380

Energie (kj)

1590

Bílkoviny

63 g

Sacharidy

7 g

z toho cukry

6 g

Tuky

7 g

z toho nasycené tuky

5 g

Vláknina

10 g

Sůl

0,2 g

Nutriční hodnoty (30g)

Energie (kcal)

114

Energie (kj)

477

Bílkoviny

18,9 g

Sacharidy

2,1 g

z toho cukry

1,8 g

Tuky

2,1 g

z toho nasycené tuky

1,5 g

Vláknina

3,0 g

Sůl

0 g

Podrobné složení

Neutral

neutrální chuť

Nutriční hodnoty (100g)

Energie (kcal)

385

Energie (kj)

1611

Bílkoviny

64 g

Sacharidy

7 g

z toho cukry

6 g

Tuky

8 g

z toho nasycené tuky

5 g

Vláknina

11 g

Sůl

0,2 g

Nutriční hodnoty (30g)

Energie (kcal)

116

Energie (kj)

485

Bílkoviny

19 g

Sacharidy

2 g

z toho cukry

1,8 g

Tuky

2,4 g

z toho nasycené tuky

1,5 g

Vláknina

3,3 g

Sůl

0 g

Podrobné složení

Lesní směs

kousky ovoce

Nutriční hodnoty (100g)

Energie (kcal)

373

Energie (kj)

1561

Bílkoviny

61 g

Sacharidy

8 g

z toho cukry

6 g

Tuky

7 g

z toho nasycené tuky

5 g

Vláknina

10 g

Sůl

0,2 g

Nutriční hodnoty (30g)

Energie (kcal)

111,9

Energie (kj)

464

Bílkoviny

18,3 g

Sacharidy

2,4 g

z toho cukry

1,8 g

Tuky

2,1 g

z toho nasycené tuky

1,5 g

Vláknina

3,0 g

Sůl

0 g

Podrobné složení

Čokoláda

kousky čokolády

Nutriční hodnoty (100g)

Energie (kcal)

393

Energie (kj)

1644

Bílkoviny

60 g

Sacharidy

9 g

z toho cukry

7 g

Tuky

9 g

z toho nasycené tuky

5 g

Vláknina

10 g

Sůl

0,2 g

Nutriční hodnoty (30g)

Energie (kcal)

117,9

Energie (kj)

490

Bílkoviny

18 g

Sacharidy

2,7 g

z toho cukry

2,1 g

Tuky

2,7 g

z toho nasycené tuky

1,5 g

Vláknina

3 g

Sůl

0 g

Podrobné složení

Další příspěvek

    Váš košík
    Váš košík je prázdnýZobrazit produkty
      Uplatnit kupón