Je snadné se přejíst, když máme jídlo přímo před nosem. A pokud si nehlídáme porce, můžeme si zapříčinit zdravotní komplikace. Zatočit s přejídáním je možné díky pochopení příčin, které nás k takovému jednání vedou. Pak už je potřeba mít pevnou vůli a chuť něco změnit. Jaké jsou první kroky?
Na začátku vás možná trošku polekáme možnými následky dlouhodobého přejídání. Ale nebojte se, hned vzápětí vám objasníme, jaké jsou nejčastější příčiny tohoto chování a především, jak začít se změnou.
NÁSLEDKY PŘEJÍDÁNÍ
1. Prvním logickým následkem přejídání je přibírání na váze. Když máme denně výrazně vyšší příjem kalorií než jejich výdej, uloží se nám tyto nadbytečné kalorie do těla ve formě tuku.
2. Často můžeme po sytém tučném obědě pociťovat únavu. Najednou jsme ospalí, hůře se nám přemýšlí, pracuje, celkově zpomalíme. V tu chvíli totiž dochází k nadměrné produkci inzulínu, což má za následek náhlý pokles cukru v krvi, který způsobuje ospalost a bolest hlavy.
3. Přejídání vede k obezitě a obezita zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění a jiných chorob, např. cukrovky.
4. Pokud k přejídání dochází pravidelně, může vést k pocitům nevolnosti a poruchám trávení.
5. Nadměrné zatížení trávicího systému se velmi často projevuje plynatostí. Konzumace tučných a kořeněných jídel pravděpodobnost nadýmání jen zvyšuje. Předejít tomu lze menšími porcemi složek jídel, které podporují plynatost a také pomalejším tempem jezení.
PŘÍČINY PŘEJÍDÁNÍ
1. Nesoustředěnost – Rychlá doba. Rychlá jídla. Multitasking. Vzpomenete si, kdy naposledy jste opravdu “jen jedli”? Bez televize, bez mobilu, bez hudby. Snažíme se šetřit čas. Spojujeme jídlo se zábavou, se sledováním filmů a seriálů. Pak se ale na jídlo nesoustředíme a konzumujeme mnohem větší porce, než kdybychom “jen jedli”. Navíc se z této kombinace – jídlo a televize – stává pro mnohé každodenní rutina. Přijdeme domů, nachystáme si jídlo, pustíme televizi. A takhle každý den dokola. A tak se každý den přejídáme, protože se na jídlo nesoustředíme.
2. Stres – Vztah stresu a přibírání na váze už byl prokázán. Je pravda, že někteří lidé mohou vlivem stresu ztratit chuť k jídlu. To bývá ale především v případech, kdy dojde pouze ke krátkodobému vystavení stresovým situacím. Nervový systém totiž vyšle do nadledvinek signál, aby vyprodukovaly adrenalin. Tento hormon dostává tělo do bdělého fyziologického stavu – “bojuj nebo uteč”, který dočasně pozastaví potřebu jíst. Při dlouhodobém působení stresu dochází naopak k uvolňování hormonu kortizol, který povzbuzuje chuť k jídlu. Stres je také spojován s nadměrnou touhou po potravinách s vysokým obsahem cukru a tuku. Tato jídla mohou částečně utlumit emoce a reakce, proto tato zkušenost touhu po nich ještě posiluje.
3. Spěch – Nestíháme, spěcháme. Máme toho zkrátka hodně do práce, do školy i doma. Když jíme rychle, nestíháme si uvědomit, kolik stravy přijímáme. Zpomalením dáme mozku čas, aby rozpoznal, že už je žaludek plný a my sytí. Jak zpomalit? Mezi jednotlivými sousty odložte příbor a nadechněte se. Spěch nás také tlačí k impulzivnímu chování. Nestihneme si doma uvařit jídlo, přepadne nás hlad někde
venku, a tak míříme k prvnímu fast foodu, kde se rychle najíme. Pocit sytosti pak ale mnohdy ani dlouho nevydrží, protože tato strava neobsahuje správný poměr živin.
KROKY KE ZDRAVÉMU VZTAHU K JÍDLU
1. Uvědomělost – Vědomě se snažte vnímat a prožívat přítomný okamžik. Chytejte se detailů. Nenechte se rozptylovat televizí, mobilem, rádiem. Když jíte, jen jezte. Nic víc. Všímejte si vůně jídla, jeho chuti, struktury. Jezte pomalu. Tímto způsobem budete více vnímat, co právě konzumujete, a hlavně kolik toho konzumujete. Nestane se vám tedy, že s očima přilepenýma na obrazovce sníte dva plné talíře jídla a ani nevíte jak, i když by vám normálně stačil jen jeden talíř. Budete si více uvědomovat pocity hladu nebo plnosti a můžete tak předejít přejídání.
2. Hledejte způsoby, jak se vyrovnat se stresem – Fyzickým cvičením můžete zmírnit některé negativní účinky stresu. Velkým pozitivem při boji se stresem je také podpora od blízké osoby. Zkusit můžete i dechová cvičení. Práce s dechem nám může pomoci soustředit se jen na jednu věc – na dýchání. Ostatní odchází do pozadí a my tak získáme chvilku času oprostit se od starostí. Najděte si nějakou svou relaxační aktivitu – procházky, zahradničení, tvoření, zpívání, tancování… cokoli, co vám bude dělat radost a pomůže vám zatočit se stresem.
3. Plánujte dopředu – Nejhorší je, když hlad přepadne nepřipravené. V takovém případě se může lehce stát, že budete mít tendence sáhnout po nezdravém jídle a že jej sníte víc, než je potřeba. Noste proto vždy s sebou pro tyto případy zdravé svačinky. Jídla plánujte dopředu a lednici i spíž mějte zásobenou zdravými variantami, ze kterých vždy vykouzlíte něco zdravého a sytého. Skvělé je mít po ruce taky nutričně vyvážené drinky, které plnohodnotně nahradí jakékoli jídlo a jejichž příprava trvá jen pár sekund. Takže pokud často někam spěcháte, je to skvělá varianta, jak tělu dopřát to, co potřebuje a zároveň neztrácet potřebný čas. A nezapomeňte především zahrnout do jídelníčku bílkoviny, které vám pomohou udržet pocit sytosti o něco déle.
Upozornění: Za dlouhodobým a častým přejídáním může být také vážnější příčina, proto je vždy dobré poradit se se svým lékařem.
Goodly složení a příchutě

Vanilka
přírodní vanilka
Nutriční hodnoty (100g)
Energie (kcal)
380
Energie (kj)
1590
Bílkoviny
63 g
Sacharidy
7 g
z toho cukry
6 g
Tuky
7 g
z toho nasycené tuky
5 g
Vláknina
10 g
Sůl
0,2 g
Nutriční hodnoty (30g)
Energie (kcal)
114
Energie (kj)
477
Bílkoviny
18,9 g
Sacharidy
2,1 g
z toho cukry
1,8 g
Tuky
2,1 g
z toho nasycené tuky
1,5 g
Vláknina
3,0 g
Sůl
0 g

Neutral
neutrální chuť
Nutriční hodnoty (100g)
Energie (kcal)
385
Energie (kj)
1611
Bílkoviny
64 g
Sacharidy
7 g
z toho cukry
6 g
Tuky
8 g
z toho nasycené tuky
5 g
Vláknina
11 g
Sůl
0,2 g
Nutriční hodnoty (30g)
Energie (kcal)
116
Energie (kj)
485
Bílkoviny
19 g
Sacharidy
2 g
z toho cukry
1,8 g
Tuky
2,4 g
z toho nasycené tuky
1,5 g
Vláknina
3,3 g
Sůl
0 g

Lesní směs
kousky ovoce
Nutriční hodnoty (100g)
Energie (kcal)
373
Energie (kj)
1561
Bílkoviny
61 g
Sacharidy
8 g
z toho cukry
6 g
Tuky
7 g
z toho nasycené tuky
5 g
Vláknina
10 g
Sůl
0,2 g
Nutriční hodnoty (30g)
Energie (kcal)
111,9
Energie (kj)
464
Bílkoviny
18,3 g
Sacharidy
2,4 g
z toho cukry
1,8 g
Tuky
2,1 g
z toho nasycené tuky
1,5 g
Vláknina
3,0 g
Sůl
0 g

Čokoláda
kousky čokolády
Nutriční hodnoty (100g)
Energie (kcal)
393
Energie (kj)
1644
Bílkoviny
60 g
Sacharidy
9 g
z toho cukry
7 g
Tuky
9 g
z toho nasycené tuky
5 g
Vláknina
10 g
Sůl
0,2 g
Nutriční hodnoty (30g)
Energie (kcal)
117,9
Energie (kj)
490
Bílkoviny
18 g
Sacharidy
2,7 g
z toho cukry
2,1 g
Tuky
2,7 g
z toho nasycené tuky
1,5 g
Vláknina
3 g
Sůl
0 g